Πέθανε σε ηλικία 72 ετών ο εκδότης Βίκτωρ Παπαζήσης. Βαθύς γνώστης του χώρου του βιβλίου και της ακαδημαϊκής σκέψης, ανέλαβε εκδοτικές πρωτοβουλίες που σημάδεψαν ολόκληρες δεκαετίες. Οι επιλογές του σε βιβλία γύρω από την οικονομία, την κοινωνία, την πολιτική και τις επιστήμες του Ανθρώπου πρόσφεραν στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό μια άλλη διάσταση της γνώσης
Γεννήθηκε το 1937 στην Αθήνα. Σπούδασε Οικονομικά και από το 1956 ασχολήθηκε με το ομώνυμο εκδοτικό οίκο που ίδρυσε, το 1929, ο πατέρας του Αργύρης Παπαζήσης.
Το 1969 συνελήφθη από τη Χούντα, βασανίστηκε και δικάστηκε για τη συμμετοχή του στη «Δημοκρατική Αμυνα». Παρέμεινε έγκλειστος μέχρι το καλοκαίρι του 1973.
Την περίοδο αυτή ο εκδοτικός οίκος, αγνοώντας τη λογοκρισία και τις απειλές της δικτατορίας, συνέχισε την έκδοση πολιτικών βιβλίων, υπό τη διεύθυνση της αείμνηστης συζύγου του Ισαβέλλας Παπαζήση και του Δήμου Μαυρομμάτη.
Από τη μεταπολίτευση μέχρι τη μοιραία περιπέτεια της υγείας του ασχολήθηκε και με τον επαγγελματικό συνδικαλισμό (διετέλεσε πρόεδρος του Συλλόγου Εκδοτών Επιστημονικού Βιβλίου).
Διετέλεσε, επίσης, πρόεδρος και μέλος ΔΣ πολλών Κινήσεων Πολιτών και αρθρογράφησε σε εφημερίδες και περιοδικά. Σήμερα, το εκδοτικό του έργο συνεχίζει ο γιος του, Αλέξανδρος Παπαζήσης.
Η κηδεία του θα γίνει το Σάββατο στο Α΄Νεκροταφείο Αθηνών στις 12.30.
Η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, σημείωσε, μεταξύ άλλων: «Ο Βίκτωρ Παπαζήσης ήταν ένας αγωνιστής για τη δημοκρατία, την ελευθερία, τις ιδέες, τη γνώση. Ανθρωπος με ελεύθερο φρόνημα, δημιούργησε μια νέα κουλτούρα στο χώρο των γραμμάτων και άνοιξε καινούργιους ορίζοντες στις εκδόσεις.»
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, δήλωσε: «Ο Βίκτωρας Παπαζήσης υπήρξε ένας εκδότης που άνοιξε νέους δρόμους στο πολιτικό και επιστημονικό βιβλίο στη χώρα μας. Ήταν ένας αντιστασιακός που φυλακίστηκε και βασανίστηκε στη δικτατορία, αλλά διατήρησε πάντα τις απόψεις του, το πνεύμα του, ακόμα και το χιούμορ του.»
Ο δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Πέρα από κλειδί στον κόσμο του πνεύματος, το βιβλίο ήταν για το Βίκτωρα Παπαζήση όχημα αντίστασης και σύμβολο ορθολογισμού ενάντια σε κάθε είδους τυραννία.
» Η φυλάκιση και οι βασανισμοί που υπέστη την περίοδο της Δικτατορίας δεν έκαμψαν τη μαχητική του προσωπικότητα, το ελεύθερο πνεύμα του και την ενεργητική του στάση προς υπεράσπιση της ελευθερογνωμίας και ελευθεροτυπίας. Όλα αυτά, μαζί με τους τίτλους των βιβλίων που εξέδωσε, αποτελούν την πνευματική του παρακαταθήκη και καθιστούν το πέρασμά του απ’ την ζωή, έμπνευση για τις επόμενες γενιές. Αντίο Βίκτωρα.»
No Responses
Leave a Reply