Με τα επιβατηγά οχηματαγωγά πλοία της ΑΝΕΚ «Κρήτη 1» και «ΛΑΤΩ» και το «ΦΑΙΣΤΟΣ ΠΑΛΑΣ» των Μινωικών αναχώρησαν το βράδυ της Τρίτης για την Κρήτη οι περίπου 2000 αγρότες από το πρώτο λιμάνι της χώρας. Η επιβίβαση τόσο των αγροτών και των αυτοκινήτων τους, όσο και των τρακτέρ πραγματοποιήθηκε χωρίς κανένα πρόβλημα.

Το πρωί, σημειώθηκαν εκτεταμένα επεισόδια, όταν τα ΜΑΤ επιτέθηκαν με χημικά και δακρυγόνα στους αγρότες. Οι αγρότες πετώντας αγροτικά προϊόντα, αλλά και άλλα αντικείμενα επιτέθηκαν και αυτοί εναντίον των αστυνομικών με αποτέλεσμα για δέκα περίπου λεπτά το λιμάνι να θυμίζει πεδίο μάχης. Για λίγα λεπτά της ώρας, η ένταση μεταφέρθηκε και έξω από τους χώρους του λιμανιού.

Προηγούμενα το Συντονιστικό Όργανο των 2.000 περίπου αγροτών, που συνεδρίαζε από τα ξημερώματα μέσα στο πλοίο "ΚΡΗΤΗ Ι" είχε αποφασίσει να μη δεχθεί την πρόταση της κυβέρνησης να μεταβεί αντιπροσωπεία των αγροτών στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και αποφάσισαν να παραμείνουν στο χώρο του πειραϊκού λιμανιού. Τη Δευτέρα, οι εκπρόσωποι των αγροτών συναντήθηκαν με τους υφυπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης Μιχάλη Παπαδόπουλο και Οικονομικών Αθανάσιου Μπούρα, στο στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας αλλά σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηρακλείου Ζαχαρία Σπυριδάκη, οι αγρότες δεν ικανοποιήθηκαν από τις προτάσεις των υφυπουργών. *

Έληξε το απόγευμα της Τρίτης η κατάληψη της Περιφέρειας Κρήτης και ο αποκλεισμός της παραλιακής λεωφόρου του Ηρακλείου, από αγρότες, εκπροσώπους της Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και εργαζόμενους στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα. Η κατάληψη ήταν συμβολική και είχε ενισχυτικό ρόλο στα όσα διαδραματίστηκαν στο Λιμάνι του Πειραιά. Αντιστοίχως, εκείνη της Περιφέρειας και ο αποκλεισμός της παραλιακής λεωφόρου διήρκεσαν 18 ώρες και οι συγκεντρωμένοι φορείς στήριξαν τον αγώνα των αγροτών.

Κλειστά την Τετάρτη από τις 06:00 έως τις 10:00 θα μείνουν και τα πρατήρια πώλησης υγρών καυσίμων των Χανίων. Από το βράδυ της Δευτέρας οι αγρότες από τα Χανιά και το Ρέθυμνο έχουν στήσει μπλόκο στην εθνική οδό Χανίων - Ρεθύμνου στα όρια των δύο νομών. Η κυκλοφορία των οχημάτων γίνεται μέσω παρακαμπτήριας οδού. Εξάλλου στα Χανιά, οι αγρότες και εκπρόσωποι φορέων του νομού συγκεντρώθηκαν στην πλατεία της δημοτικής αγοράς και στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία στους δρόμους της πόλης, τραγουδώντας ριζίτικα τραγούδια και φωνάζοντας συνθήματα κατά της αγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης.

Κατά την διάρκεια της πορείας, σημειώθηκε ένταση όταν οι συμμετέχοντες αντιλήφθηκαν την παρουσία αστυνομικών δυνάμεων που είχαν αναπτυχθεί στους παρακείμενους δρόμους από το πολιτικό γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Χρήστου Μαρκογιαννάκη. Μικρή ομάδα διαδηλωτών στράφηκε κατά των αστυνομικών πετώντας εναντίον τους μπουκάλια με νερό και πορτοκάλια. Οι αστυνομικές δυνάμεις δεν αντέδρασαν και με την παρέμβαση της ομάδας περιφρούρησης της πορείας το επεισόδιο δεν πήρε έκταση.

No Responses

Leave a Reply