Τη δημιουργία προγράμματος μέσω του οποίου συμβεβλημένοι ιδιώτες γιατροί θα μπορούν να αναλαμβάνουν τη θεραπεία χρηστών ναρκωτικών ουσιών, παράλληλα με τη λειτουργία των μονάδων χορήγησης μεθαδόνης του ΟΚΑΝΑ, προβλέπει πρόταση του Οργανισμού προς το υπουργείο Υγείας.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ Γιώργος Φωτεινόπουλος, η πρόταση υποβλήθηκε εδώ και δύο εβδομάδες στο υπουργείο Υγείας και αναμένεται η απάντησή του.
Σύμφωνα με τον κ. Φωτεινόπουλο, ένα τέτοιο πρόγραμμα θα συμβάλλει ενεργά στην αποκέντρωση των υπηρεσιών του ΟΚΑΝΑ, την μείωση του αριθμού των ασθενών ανά μονάδα και την κάλυψη του συνόλου των ασθενών που έχουν υποβάλλει αίτηση συμμετοχής.

Παράλληλα οι ιδιώτες γιατροί θα εκπαιδευτούν από τον Οργανισμό, ενώ θα βρίσκονται σε διαρκή συνεργασία με τα νοσοκομεία όλης της χώρας. Το πρόγραμμα θα έχει την ονομασία «Πρόγραμμα ελεγχόμενης δευτεροβάθμιας περίθαλψης oυσιοεξαρτημένων» (ΠΕΔΠΟ).

Το θέμα της αποκέντρωσης των μονάδων των ασθενών που αντιμετωπίζουν προβλήματα εθισμού από ναρκωτικές ουσίες αποτελεί πάγιο αίτημα του Δήμου Σταυρούπολης Θεσσαλονίκης.

«Αυτή τη στιγμή λειτουργεί δομή του ΟΚΑΝΑ μέσα στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο της Σταυρούπολης, από όπου εξυπηρετούνται 300 περίπου άτομα, στο πλαίσιο του προγράμματος χορήγησης μεθαδόνης. Το πρόβλημα ωστόσο είναι μεγάλο γιατί στην περιοχή καταφτάνουν εκατοντάδες άτομα από όλη τη βόρεια Ελλάδα είτε για να μπουν στις λίστες για χορήγηση μεθαδόνης, είτε για να πάρουν πληροφορίες, είτε για να συναντηθούν με ανθρώπους που έχουν το ίδιο πρόβλημα με αυτούς, είτε ακόμη για να προμηθευτούν κάποιες ναρκωτικές ουσίες από τη μαύρη αγορά» αναφέρει ο δήμαρχος Σταυρούπολης Σάββας Σερασίδης και τονίζει ότι η κατάσταση αυτή δημιουργείται έντονο πρόβλημα ασφάλειας για την πόλη.

Για την πρόταση του ΟΚΑΝΑ επισημαίνει ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, καθώς εφόσον εφαρμοστεί ένα τέτοιο πρόγραμμα θα υπάρξει διασπορά των ασθενών και η κατάσταση θα βελτιωθεί.

No Responses

Leave a Reply