Νέα δεδομένα για το πρόβλημα της πλανητικής υπερθέρμανσης και των κλιματικών αλλαγών που αυτή συνεπάγεται, προκύπτουν από πρόσφατη έρευνα επιστημόνων που παρουσιάσθηκε στις 10 Μαρτίου, στο Διεθνές Συνέδριο International Scientific Congress on Climate Change στην Κοπεγχάγη. Η έρευνα αποκαλύπτει ότι μέχρι το 2100 είναι πολύ πιθανό η μέση αύξηση της στάθμης της θάλασσας να είναι περίπου ένα μέτρο ή και περισσότερο. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, η πιθανότητα η αύξηση αυτή να είναι μικρότερη από 50 εκατοστά είναι πολύ μικρή.

Όπως είναι φανερό, οι επιπτώσεις από μια τέτοια αύξηση θα είναι ιδιαίτερα σοβαρές, αν λάβουμε υπ' όψη μας ότι περίπου το 10% του ανθρώπινου πληθυσμού (600.000.000 άνθρωποι) ζουν σε περιοχές που κινδυνεύουν άμεσα να πλημμυρίσουν.

Ο Δρ. John Church του Centre for Australian Weather and Climate Research, στο Hobart της Ταζμανίας, που παρουσίασε την έρευνα, είπε στο συνέδριο:
"Οι τελευταίες παρατηρήσεις που έγιναν με επίγεια μέσα και με συμβολή δορυφόρου δείχνουν ότι η στάθμη της θάλασσας αυξάνεται με ρυθμούς μεγαλύτερους από 3 mm/έτος από το 1993. Οι Ωκεανοί συνεχίζουν να θερμαίνονται και να μεγαλώνουν, ο ρυθμός τήξης των ηπειρωτικών παγετώνων αυξάνεται και τα αποθέματα πάγου στην Ανταρκτική, στην Γροιλανδία και αλλού μειώνονται με αυξανόμενους ρυθμούς." Είναι πολύ πιθανό ότι τα επόμενα χρόνια οι ρυθμοί αύξησης της στάθμης των ωκεανών θα μεγαλώσουν σημαντικά.

Η αύξηση της στάθμης της θάλασσας δεν θα είναι παντού ίδια. Σε μερικά σημεία η αύξηση θα είναι μεγαλύτερη και σε άλλα μικρότερη. Η μεσόγειος π.χ. θα επηρεαστεί λιγότερο από ότι άλλες περιοχές στον Ατλαντικό.

Αν θέλετε να δείτε ποιες περιοχές θα πλημμυρίσουν επισκεφθείτε τη σελίδα http://flood.firetree.net/


http://paideia-gr.blogspot.com

No Responses

Leave a Reply